Ciasto Marcinek prosto z Podlasia

Największym kulinarnym przebojem na naszym weselu był oto właśnie Marcinek – popularne ciasto z Podlasia. Zagościło ono na dobre na podlaskich stołach dopiero od niedawna. Jak sięgam pamięcią do czasów dzieciństwa, to pamiętam bardzo dobrze smak sękacza, bloku, orzeszków, ale niestety smak Marcinka był mi obcy (moim przyjaciołom również). Pierwszy raz posmakowałam go wraz z Pasiastym Kotokrytykiem podczas długich poszukiwań odpowiedniego miejsca na nasze przyjęcie weselne. W końcu znaleźliśmy …

… i nasze brzuszki były zadowolone, a wręcz szczęśliwe. Nie przypominamy sobie, aby jakiekolwiek ciasto z restauracji tak nam smakowało, jak to. Po prostu niebo w gębie – mistrzowskie połączenie kwaśnego smaku masy ze słodyczą ciasta. A świeżość, miękkość i cudowny aromat Marcinka zapraszały nasze podniebienia do ucztowania…

 

więcej na nowej stronie WWW.BLOK.KOTY2.COM

 

Pozdrawiamy,

Kotokrytycy

Reklamy

2 responses to “Ciasto Marcinek prosto z Podlasia

  • Marcin

    ładne kwiatki, mam na imię Marcin, a tu dowiaduję się, że ciasto ochrzczono tak jak mnie 🙂 Tak być nie może! ;-0
    Oczywiście żartuję. Miałem okazję jeść marcinka i gorąco wszystkim polecam. Opisałbym je tak: cienkie placki sękacza przełożone masą cytrynową. Zakładam, że większość internautów zna pyszne ciasto sękacza, a masę cytrynowa łatwo sobie wyobrazić np. z wafelków cytrynowych. Zestawienie jest zaskakująco dobre: słodycz i kwaskowaty smak cytryny – pyszności.
    Dziękuję Kotokrytykom za przypomnienie tego wypieku.
    A tak przy okazji, to jeszcze wspomnę, że wiele lat temu byłem na naradzie w Hajnówce i jadłem tam po raz pierwszy w życiu sękacza. Poczęstowano nas także sernikiem. Tak pysznego sernika już nigdy potem nie jadłem, a wierzcie mi, że sporo ciastek w życiu spróbowałem. Jednym słowem górą Podlasie – Kraina przepysznych słodkości!!!
    Pozdrawiam Kotokrytyków i całe Podlasie
    Marcin (może być Marcinek)

    • kotokrytycy

      Hihi, bardzo cieszymy się, że Marcin lubi marcinka i inne ciasta z Podlasia. Muszę również pogratulować adekwatnego opisu ciasta – widać, że naprawdę smakowałeś to ciasto 🙂 Niedługo pojawią się nowe opisy typowo podlaskich ciast, więc zapraszamy serdecznie.
      Pozdrawiamy i zapraszamy częściej do podlaskiej krainy,
      Kotokrytycy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: